fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Vill bara passa på att önska alla ett riktigt gott nytt år. Det är inte jättemånga som tittar in här men betydligt fler än jag hade räknat med när jag startade den här bloggen för drygt en månad sedan. Tack så mycket kära ni för att ni tar er tid att läsa då och då och ett litet extra tack till er som skriver kommentarer! Det är alltid roligt att få respons på det man skriver.

Såhär blev det italienska lantbrödet. Inte så illa i alla fall med tanke på hur degen såg ut i går kväll. Hoppas det smakar bra också.
Sen har jag passat på att duka bordet lite i förväg så jag slipper springa och stressa med det precis innan gästerna kommer.
Jag utgick ifrån mönstrade muffinsformar från Ikea och funderade på om man kunde göra något fint med dem. Blockljus, värmeljus och små krukväxter blev det jag fastnade för.

Jag äger inga servettringar men när jag tittade in på Helenas hem och såg hennes fina juldukning, såg jag att det går ju lika bra att använda snöre. Jag trädde pärlor på det för att det skulle se lite festligare ut.

Hoppas nu att ni alla får en riktigt bra nyårsafton - festlig eller mysig eller vad som nu passar er bäst!

Gott Nytt År!!!

torsdag 30 december 2010

Hyacint och nyårsmeny

Min hyacint har slagit ut lagom till nyår. Kanske vaknade den till liv när jag plötsligt började bry mig om den för några dagar sedan. Jag sköljde bort jorden och satte den i en vas som jag fick en hyacint i för några år sedan. Kan det vara så att det är en hyacintvas?
Sen har jag fått veta att det kommer folk hit på nyårsafton. Jätteroligt tycker jag. Nu har jag varit ledig från jobbet några dagar och varit själv hemma med barnen. Då har det passat perfekt att fundera över menyn, plocka undan och städa lite mellan måltider, disk, tvätt, blöjbyten, lek och mys med de små. Jag bestämde mig för att det får bli italienskt i år. Så här blev menyn till slut:

Förrätt
Bruschetta med räkor, tomat och koriander
Mozarella på spett med tomat och basilika

Huvudrätt (eller buffé kanske man ska säga)
Jademarinerade kycklingspett
Potatistårta med pesto, soltorkade tomater och pinjenötter
Fusilloni (stora pastaskruvar)
Tomat- och bönsallad
Verdesås

Efterrätt
Tiramisu

Vad tror ni om det? Jag tänkte försöka mig på att baka italienskt lantbröd till förrätten. För säkerhets skull har jag köpt ett färdigt och lagt i frysen, ifall det skulle bli misslyckat. Ikväll blandade jag ihop fördegen, för jag läste i ett recept att man kunde låta den stå över natten. Har ingen aning om ifall det blir bra men så här ser den i alla fall ut.
Återkommer i morgon om hur det går med bakningen av brödet.

Ha en bra kväll!

Haha, jag gick till kylen för att hämta nåt att dricka, efter att ha skrivit färdigt det här inlägget. Jag var nog lite för snabb och tänkte inte riktigt när jag rörde ihop fördegen och ställde in den i kylen. Nu har jag i alla fall "dragit ihop" degen en gång och så ligger den i en betydligt större bunke med en kökshandduk över.
God natt! :)

måndag 27 december 2010

Mellandag - hemmadag

Idag har varit en riktig hemmadag. En liten stund var jag ute och gick med barnen i pulkan. Solen lyste så det glittrade i snön och jag kunde inte låta bli att ta kort på gungställningen med all snö. Bilden avslöjar också att vi har många brädor kvar att byta ut och måla på huset och att det saknas en vindskiva. Ganska skönt egentligen att det är för kallt för att syssla med sånt nu. Det är inte direkt så att det är ont om sysselsättning här hemma ändå. Jag har plockat, städat och tagit mig an det överbelamrade köket hela dagen och barnen har haft fullt upp med att leka med alla julklappar.

Gårdagens tillställning bjöd ju på ännu mer av den varan. Barnen var alldeles lyckliga över att få fira julafton en gång till och jag var lycklig över att det inte var julmat som serverades. Jättegod grönsakssoppa till förrätt, sedan fläskfilé och potatisgratäng som också smakade riktigt bra. Och så ostkaka med sylt, bär och glass till efterrätt.
Efter maten var det dags för paketutdelning till barnen och sedan blev det paketleken för de vuxna. Vi började med det förra året och det blev väldigt lyckat. I stället för att köpa massa onödiga saker till varandra så köper alla ett paket för 50 kr. De flesta vet säkert redan hur det går till men jag förklarar för den ovetande. Man slår med en tärning och den som får en sexa får ta ett paket. Man tar ifrån högen på bordet eller från någon som redan tagit ett. Har man redan ett paket får man byta ut det om man får en sexa. När högen på bordet är slut bestämmer man hur lång tid eller hur många varv till leken ska hålla på.
Jag blev riktigt nöjd med paketet jag fick till slut. En orgasmatron mini deluxe. Det är en huvudkliare och ingenting annat!
Men den julklapp jag tror jag blev gladast för i år, eller i alla fall mest överraskad av, var ifrån en av mina elever. En liten kille som jag bryr mig väldigt mycket om. Däremot trodde jag inte att jag var speciellt omtyckt av honom. Ett paket russin inslaget i en röd servett fick jag. Det värmde mitt frökenhjärta.
Men nu tänkte jag faktiskt glömma bort julen för ett tag och sikta på några sköna lediga dagar fram till nyårsafton i stället!

söndag 26 december 2010

Nu får det väl ändå räcka

Snön bara vräker ner. Stora flingor och det tycks aldrig ta slut. Här är utsikten från vårt balkongfönster idag. Man ser ladugården och vedskjulet bakom björkarna och alla snöflingor.
Fast det är inte bara snön som jag känner att jag fått nog av. Byxorna sitter åt i midjan av allt frossande i mat och godsaker de senaste dagarna. Kylen är full med julmatsrester, skafferiet med julgodis och barnkammaren med nya leksaker och förpackningar som vi inte förmått oss att åka iväg med till återvinningsstationen än. Här kommer ett urval från årets skörd av julklappar.
Barnen fick lite nya virkade ätbara saker till sina köksgrejer av min syster. (Jag tar varje tillfälle i akt att skryta med min duktiga lillasyster!)
Av samma syster fick jag en hemmagjord disktrasa, precis som jag önskat mig.
Sonen fick en lego-riddarborg av mormor och morfar, precis som han hade önskat sig.
Pippi-huset som barnen fick tillsammans fick man väldigt skojig frisyr i.

Trots allt överflöd (på gott och ont) måste jag ändå säga att jag är väldigt nöjd med julafton. Jag fick träffa mina föräldrar och min kära syster med familj och det var riktigt mysigt. Och barnens ögon tindrade när de öppnade sina julklappar. Precis som man önskar att alla skulle få ha det på julen.

Nu ska vi snart åka till gubbens familj och fira jul med dem. Vågar man hoppas på att det blir nåt annat än julmat som bjuds?

God fortsättning kära läsare!

torsdag 23 december 2010

Dan före dopparedan

Nu är nästan allt färdigt inför julen. Det är i alla fall vad jag tror just nu. Fast jag har en svag känsla av att det är massor av saker jag glömt.

Jag har i vilket fall varit ledig från jobbet idag och mina svärföräldrar har haft hand om barnen. Det jag gjort har tagit hela dagen men gått betydligt fortare än om barnen varit hemma. Och snart kommer de små älsklingarna hem och då ska vi ha en mysig dan före julaftons-kvällsmat med nybakat bröd, ägg, julskinka och lite annat smått och gott.
Någon måste alltid baka min mormors bröd till jul. I år tog jag på mig den uppgiften. Det är egentligen bara vanliga rågsiktskakor med hel anis och fänkål i. Men det är det godaste bröd jag vet. Förmodligen för att det påminner mig om mormor.
Sill har jag också passat på att lägga in idag. Här är mina recept:

Senapssill
Ca 200g (1 burk) inläggningssill

Lag
2 dl vatten
1 msk ättika
2 msk strösocker

Sås
1 dl söt och stark grovkornig senap
1-2 msk strösocker
1 msk balsamvinäger
2 msk matolja
½ dl dill

Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i 2 cm stora bitar. Blanda ihop lagen, häll den över sillbitarna och låt stå i kylen en timme. 
Blanda ihop såsen. Ta upp sillbitarna, lägg i en glasburk och häll såsen över. Låt stå i kylen ett dygn innan den äts.

Klassisk inlagd sill
Ca 200g (1 burk) inläggningssill
1 rödlök
1 liten morot

Lag
1 ½ dl vatten
½ dl ättika
½-1 dl strösocker
6 kryddpepparkorn
3 vitpepparkorn
2 lagerblad

Blanda ihop lagen i en kastrull, koka upp och låt koka ihop någon minut. Låt svalna.
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i 2 cm stora bitar. Skiva lök och morot och varva med sillfiléer i en glasburk. Häll över lagen. Låt stå i kylen ett dygn innan den äts.

Sen har jag gjort Janssons frestelse. Det kommer nog inte hinnas med imorgon och den är nästan bara godare när den värms upp, tycker jag.
Min Ufo-potatis-maskin är ett måste när jag gör Jansson. Man slipper stå och skära strimlor för hand och det blir perfekt storlek på dem.
Nu står min Janson i ugnen och julklapparna är äntligen färdiginslagna. Vilken tid det tog att slå in allt! Tur att världens bästa Rally återförenades på radio just då!
Hoppas ni alla får en riktigt mysig julafton!

måndag 20 december 2010

Julkort

Jag vet att det finns många som är duktiga och sitter hemma och klipper och klistrar och pysslar ihop alla möjliga olika varianter av vackra julkort. Och det är alltid trevligt att få ett hemmapysslat julkort i brevlådan. Då vet man att någon har lagt ner tid och energi på att göra något till mig. Men jag blir glad på ett annat sätt när jag får ett julkort där personen bara köpt ett kort och skrivit sitt och/ eller familjens namn för hand efter "Önskar". Då vet jag att de tänker på mig men hade annat (förmodligen viktigare saker) för sig än att sitta och pyssla ihop julkort.

På julkorten jag skickade iväg idag har jag inte ens skrivit namnen för hand. Jag gjorde som vi gjort de tre senaste åren - skickade från Posten.se. 15 kr kostar ett julkort inklusive porto och man kan välja mellan olika motiv eller ladda upp en egen bild. Det passar mig perfekt. Några klick på datorn och sen är det färdigt!
Jag är fortfarande lite skeptisk till att lägga ut foton på barnen på nätet. Därav den suddiga bilden.

God Jul och Gott Nytt År Önskar jag alla mina läsare!

söndag 19 december 2010

Mera julstök och mera snö

Igår tog jag ledigt från alla måsten. Jag gick och slappade i myskläder halva dagen, åkte och firade min svägerska på eftermiddagen och sen vidare med två härliga "landet-brudar" in till stan för god mat och dryck och mycket prat på Twin City. Förrätt, huvudrätt och efterrätt lyxade vi till det med och jag kände att det var välbehövligt för själen. Kroppen hade nog klarat sig med betydligt mindre mat. Men håller man igen annars, som jag försöker göra, så har man råd att unna sig lite extra emellanåt tycker jag.

Efter att ha laddat batterierna på lördagen, en låååång sovmorgon och en sen frukost så var det bara att sätta igång med julbestyren igen. Härligt att kraften och inspirationen kommer tillbaks så snabbt bara man fått en vilodag i myskläder och med några timmars egentid i trevligt sällskap på kvällen.
Julgranen har vi tagit in och klätt. Vacker är den inte men den är i alla fall från vår egen mark.
Här blir ni också introducerade till två nya rum i vårt hus: Finrummet och gröna rummet, som skymtar utanför dörren till finrummet. Anledningen till att jag inte skrivit om dem är för att de inte är omgjorda än. Vårt finrum är ett utbygge på baksidan av huset, med tillhörande källare. Det byggdes någon gång på 70-talet av mina svärföräldrar. För att få värme till rummet krävs att man sätter igång cirkulationspumpen, vilket kräver att man eldar som en galning i vår lilla kökspanna. Därför är finrummet ofta stängt på vintern och det är därför det är ett finrum och inte ett vardagsrum.
Väggarna i finrummet är täckta med gräsliga grå-beigea vävtapeter. Denna fondväggen gillar jag men i framtiden kommer vi nog att tapetsera om allt ändå.
Mellan varje blomkruka i finrumsfönstret får en tomte stå. När rummet ska göras om kommer fönster och fönsterbrädor med all sannolikhet att målas vita.
Favorittomten spelar gitarr. Såklart.
Favoritängeln ser lite annorlunda och konstnärlig ut tycker jag. Nästan som en fe.
Julgardinerna har jag satt upp i köket och de var redan strukna. Tack kära svärmor!

Nu kanske någon undrar vad min gubbe har gjort hela dagen när jag hållit på att fixa och greja här inne.
Han har skottat snö. Och så har han varit iväg och bytt ut vår Volvo 855 mot en Volvo 245. Han har en plan, säger han. Men bara jag får köra min kära gasbil till jobbet så bekymrar jag mig inte så mycket över det.
Sen hade han köpt en julstjärna på vägen hem och nu brer han en julskinksmörgås till mig. Den planen är jag helt med på!

Ha en fortsatt fin fjärde adventskväll!

fredag 17 december 2010

Julstök

En del män brukar skämta om att de har kedjat fast sina kvinnor i köket. Nu tycker jag i och för sig att sådana skämt är väldigt gammaldags och inte speciellt underhållande. Men i det här huset skulle det inte direkt behövas några kedjor. Inte idag i alla fall. Det känns som att jag spenderat hela den här dagen i köket.

Det började med att jag hörde talas om skumtomtefudge på jobbet igår och bestämde mig för att prova det. Och sen kom jag bara på fler och fler grejer jag kunde göra när jag ändå skulle greja med julgodis. Allt ätbart i det här inlägget har jag gjort efter recept jag hittat på nätet. Blir någon sugen på att göra samma sak så är det bara att följa länkarna!
Skumtomtefudge var väldigt enkelt att göra men ska jag va ärlig var jag inte så värst imponerad av resultatet. Jag äter nog hellre skumtomtarna som de är.

Mintkyssar däremot, är en personlig favorit. De hade slut på pepparmyntsolja på apoteket så jag kikade in på hälsobutiken för att se om de hade någon.
Det visade sig att de hade två olika sorter att välja på. Jag blev rekommenderad att använda en olja från Japan, som enligt beskrivningen är "traditionellt använt vid tillfälliga matsmältningsbesvär med symtom som uppkördhet, väderspänning och magknip". Två droppar på en sockerbit eller i en mugg hett vatten så kanske man kan underlätta lite för magen i julhelgen!
Mintkyssar till vänster. Skumtomtefudge till höger.

Rocky road gör jag varje år till jul. Kanske det godaste julgodiset som finns. Jag gör också en variant med solrosfrön, rice crispies och dumle, så att det passar även nötallergiker och vegetarianer. Hade jag haft pumpakärnor hemma hade de också fått åka med i den satsen.
Den vegetariska och nötfria sorten till vänster och originalet till höger. Det är inte så svårt att förstå hur godiset fått sitt namn.
Sen har vi förstås snickerskakor, som också är ett måste till jul. Jag bakar förresten bara snickerskakor en gång om året.
Knäck har jag aldrig gjort förut men jag tänkte att när jag ändå är igång så kan jag lika väl göra lite sånt också. Svårt var det inte men det tog en hel timme innan den var färdigkokt.

En hel del provsmakning har det blivit under dagen och jag är inte så säker på att min mage är helt nöjd med mig. Men det har inte bara varit sötsaker jag gjort i köket.
En antal älgköttbullar har rullats och stekts också. Vi får alltid älgkött av dem som jagar på vår mark och i år bestämde vi oss för att mala ner allt till färs.

Jag sökte recept på nätet och hittade ett där man inte hade lagt till någon fläskfärs. Alla jag pratat med har sagt att man måste göra det så de inte blir torra, men jag ville testa utan. Vi åt köttbullar och biffar (jag tröttnade på att rulla) till middag idag. Barnen älskade dem och jag tyckte de var riktigt saftiga. Ett väldigt bra recept med andra ord! Jag provade förresten att spritsa ut smeten för att slippa rulla med det funkade inte alls för mig.

Som vanligt när jag skriver mina inlägg så är jag nu jättetrött och funderar på tv-soffan eller sängen. Möjligtvis är jag lite tröttare än vanligt ikväll. Det är ju inte varje dag man är fastkedjad vid spisen...

God natt kära vänner och ha en trevlig helg!

tisdag 14 december 2010

Musikhjälpen 2010

Detta blir garanterat ett av mina kortare inlägg.

Glöm inte att lyssna på musikhjälpen i p3, som sänds från ett glashus på Gustav Adofs torg i Malmö, non stop 13-19 december. Befinner du dig i Malmö kan du gå dit och lyssna på plats.

Önska låtar och skänk pengar för att bekämpa barnhandeln.

Radiohjälpens konto är pg 90 1950–6. Märk bidraget med "Musikhjälpen".

Kolla in hemsidan och önska låtar på webben: Musikhjälpen 2010

...eller via SMS

"Inled med hur mycket du vill skänka
50, 100 eller 200
skriv sen låt, artist och motivering
och skicka till 72 999"

Ha en bra dag!

måndag 13 december 2010

Julskinka och Lucia

Igår kom min man hem med en 6 kilos julskinka. Vi brukar alltid ha ätit upp nästan hela skinkan när julafton kommer så han tänkte nog att i år ska den minsann räcka. Halv tio på morgonen satte jag in den i ugnen (jag var hemma och vabbade) och klockan halv sex på kvällen var den färdigkokt. Sen var det bara att skynda sig iväg till barnens luciafest på förskolan.

Sonens luciakläder hittade jag på second hand för 45 kronor sammanlagt. Billigt och bra! Den gamla prislappen var inte ens borttagen från lucialinnet.

Vi har utomhuslucia på barnens förskola och det är jättemysigt. Barnen ser ut som små michelingubbar i sina luciakläder och det är extra gott med glögg när man fryser lite om fingrarna.


Förskolepersonalen och föräldrarna turas om att ordna på vilket sätt tomten ska komma och ge godispåsar till barnen. I år var det föräldrarnas tur och då var det hästskjuts som gällde. Jag fick tyvärr inget bra kort på häst och släde tillsammans. Min kamera är inte så pålitlig när det är kallt ute.

Väl hemma från luciafesten blev det att griljera skinkan och spara spadet så pappa får doppa i grytan på julafton.  Jag sparar det i en burk i frysen tillsammans med några kryddnejlikor, några kryddpepparkorn och ett lagerblad för att få lite mer smak.

Recept på griljering: Sätt ugnen på 225o. Blanda 1 äggula, 2 msk senap och 1 msk honung. Pensla på skinkan och strö över ströbröd. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.

När skinkan är färdig måste jag alltid äta en skinksmörgås med senap på. Jag är jättetrött nu och inte ett dugg hungrig men jag måste helt enkelt. MUMS vad gott det är!

Hoppas ni alla haft en riktigt mysig luciakväll!

söndag 12 december 2010

Pepparkaksborgen del 3

Idag har varit en riktig hemmadag. Jag behöver hemmadagar ibland för att komma ifatt mig själv. Eller för att komma i fas med verkligheten. Innan verkligheten kommer ifatt mig. Det är inte så att jag har städat, tvättat och diskat och sånt som man skulle kunna tänka sig att en hemmadag är till för. Jag har bakat pepparkakor, gjort färdigt borgen och julpyntat på köpmansdisken i köket. När jag ändå var igång så gjorde jag en pepparkakskista med och jag brände mig faktiskt inte någonstans denna gången.

Jag blev riktigt nöjd med borgen och sonen blev om möjligt ännu nöjdare. Han bakade pepparkaksriddare och jag gjorde hjälmar, sköldar och svärd till dem. En riddare som tappade benet när han lekte med den fick rida på en häst i stället. Vi gjorde också tjejriddare för det hade han sett på Pippi Långstrump, att tjejer också kan vara pirater.

Pepparkakskistan fyllde vi med alla Smarties-godisar som blev över och hårda gamla marsch mallows för att fylla ut i botten. Det är "se men inte röra" som gäller och det kommer nog att bli en prövning för både barnen och föräldrarna i det här huset att följa den regeln.

Recept på kristyr: 5 dl florsocker, 1 äggvita och 1 tsk ättika vispas till en fluffig och hård smet.

Jag använder en sprits som jag tror kommer från Tupperware men det går att göra en egen av bakplåtspapper eller av en plastpåse (gärna fryspåse som är lite tjockare än de vanliga).

Efter att ha provsmakat kristyren lite för mycket var jag troligtvis så speedad på socker att jag pyntade allt av bara farten. Många av sakerna letade jag fram ur julpyntslådan. Stjärnan klippte jag till i presentpapper och klistrade på kartong. Julkrubban köpte jag för några veckor sedan för 25 kr på second hand. Jag såg häromdan att de hade sådana på Jysk men för några tior mer. De två stubbhusen till höger är också från second hand och det är barnen som har valt dem. Snögubben har sonen gjort på förskolan. Det höga ljuset i en tomteljusstake, framför snögubben fick jag av mina elever som julpresent.

Nu ska jag nog lägga mig i tv-soffan under en filt. Kanske hinner jag börja titta på Solsidan, som jag fick hemlevererad idag av min gamla granne (numera långväga men ändå nära vän). Eller så somnar jag. Det är nog vilket som faktiskt.

Ha en bra tredje adventskväll!